Coach Hilversum | Job Smulders

Zo irritant: luistert hij weer niet! Boos om het niet gehoord worden.

een geïrriteerde dame

Photo credit @ospanali

“Als hij nou gewoon even luistert en me uit laat praten, dan hoef ik de vraag niet 3 keer te stellen!!!”

Ze gooit haar armen in de lucht en gaat bijna door haar enkel terwijl ze op de grond stampt Haar ogen schieten vuur, de rode vlekken op haar gezicht en hals zwellen aan en veranderen in donkerpaars. Haar ademhaling is hoog en schokkerig, en haar borst gaat snel op en neer alsof ze elk moment gaat ontploffen. Haar wijsvinger trilt terwijl ze in de richting wijst waar ze net vandaan komt, alsof ze de schuldige daar kan verbranden met haar blik. Het hele tafereel doet me denken aan Donald Duck, wild met zijn armen zwaaiend, op het punt om een donderwolk boven zijn hoofd te krijgen.

“Ik kan er gewoon niet tegen! Hij laat me nooit uitpraten! Elke keer, weer die onderbrekingen… hij luistert gewoon niet!” Haar stem breekt bijna, haar ogen gevuld met woede én teleurstelling. “En dan moet ík het weer uitzoeken, alsof mijn woorden niets waard zijn.”

Ik blijf stil terwijl Monique heftig doorpraat, elke zin scherper en hoger in toon. Ze blijft roepen, alsof de woorden haar nog meer in het nauw drijven in plaats van te helpen. Haar frustratie vult de ruimte, alsof het dikke mist is waar je niet doorheen kunt ademen. Ze voelt zich niet gehoord door haar baas, en dat laat ze luid en duidelijk weten.

En ze is niet alleen. Volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes staat ‘niet gehoord worden’ in de top 10 van redenen waarom mensen hun baan opzeggen. Het lijkt bijna een epidemie van onbegrip. Nu maar hopen dat ze zich in hun nieuwe baan wel gehoord voelen….

Maar dat is onzin natuurlijk. Steeds maar weer wijzen naar de ander en dan denken het niet aan jou ligt.

Of het om je baas, je collega, of misschien je partner gaat. Je niet gehoord voelen Het is een patroon! Een diepgeworteld patroon dat niets met de ander te maken heeft, maar alles met jezelf.

En waar je ook heen gaat, jij neemt jezelf altijd mee. Dat patroon blijft aan je plakken, zoals poep aan je schoenen.

Wat doe jij als je je niet gehoord voelt? En wat gebeurt er dan in jou? Hoe reageer jij?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ik ben Job en woon samen met mijn vrouw en drie tieners in Hilversum.

Sinds 2015 word ik door mensen om mij heen steeds vaker benaderd als sparringpartner/coach, hoe je het ook wilt noemen. De afgelopen jaren heb ik actief tijd vrijgehouden in mijn agenda om een ​​klankbord te zijn voor vooral drukbezette professionals tussen de 35-55 jaar.

Ik woon dichtbij de natuur en loop gemiddeld zo’n 40 kilometer per week. Lopen is voor mij een verademing, aangezien ik niet zo goed ben in stilzitten. 😊 Veel van mijn coachingsessies doe ik buiten, al wandelend. Maar er is altijd de mogelijkheid om in een coachingruimte of in een Zoom call te werken.

Waardering, gebrek aan waardering, balans, boosheid en verbondenheid. Deze onderwerpen heb ik zelf uitgebreid ervaren en verkend de afgelopen jaren. Mijn fascinatie ligt in de manier waarop we naar onze wereld kijken en hoe dit onze emoties, onze daden en dus ons leven beïnvloedt. Dat onze binnenwereld gespiegeld wordt door de wereld buiten ons. Ik beschik over een grote toolkit aan methoden en interventies. Ik haal veel inspiratie en methoden uit het werk van Tony Robbins, Bashar, Brandon Bays, Nick Breau en nog veel meer.

Centraal in mijn aanpak staat het vertragen om (meer) bewust te worden van wat we denken, wat we geloven dat waar is en wat we (daardoor) voelen en hoe dat samen ons handelen en onze realiteit vorm geeft.

Ik werk niet volgens een strakke aanpak, maar gebruik methodes die ik in de loop der jaren zelf ondervonden en ervaren heb. Het is mooi om te zien dat luisteren, vragen stellen, wandelen, korte opdrachten en interventies tot echte en diepgaande veranderingen kunnen leiden bij de tientallen mensen die ik de afgelopen jaren heb begeleid.